Mål och syfte med projektet
Ett övergripande mål för projektet är en hållbar utveckling med fokus på biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan. Projektet syftar till att öka allmänhetens kunskaper om och förståelse för betydelsen av odling, vikten av pollinerare samt stimulera eget odlande i trädgården eller kolonin.
I ett första steg görs en förstudie för att ta fram en skötselplan och detaljerad beskrivning och projektering av området. Skötselplanen kommer delvis att genomföras i form av en studiecirkel där ansvariga för projektet kan analysera och planera för utvecklingen av projektet. Inbjudna experter kommer att hålla föreläsningar (som även är öppna för allmänheten). Studiebesök/studieresor till liknande projekt kommer att genomföras i början av projekttiden.
Under det första året kommer provytor för de olika delarna att anläggas. I steg två genomförs anläggning av ängsmarker och odlingar.
I projektet ingår även att göra Marsbäcken än mer attraktivt och tillgängligt för allmänheten.
Projektet genomförs med stöd från Naturvårdsverket (LONA) och i samarbete med Västerviks kommun, Studiefrämjandet, Västerviks biodlarförening, Naturum Västervik samt Marsbäcken föreningsgård och trädgårdar (tidigare Föreningar i Tjust).
Beskrivning av området hur det ser ut idag och förslag till åtgärder
Marsbäckens gård ligger strax norr om Västervik, beläget längs Gamlebyviken.
Genom området rinner Marsbäcken, som avvattnar sjön Maren och rinner ut i Gamlebyviken. Hela området sluttar lätt ner mot Gamlebyviken.
Geologiskt präglas det av morän med betydande inslag av glacial lera. Närmast vattnet finns gyttjelera. I utkanten av området finns också klackar av urberg.
På platsen finns flera partier med lövskog, huvudsakligen ek. En av lövskogslundarna är klassad som nyckelbiotop med höga naturvärden.
Strandpartiet präglas av en badstrand och båtbrygga, men också av en del som består av vassbevuxen gyttjelera och ett översvämningsområde med al.
I området finns också flera välbevarade stengärdesgårdar.
De öppna ytorna är huvudsakligen gräsbevuxna och nyttjas för camping och fotboll.
Marsbäckens gård drevs längre tillbaka som lantbruk. I början av 1960-talet togs området över av scoutrörelsen. Scouterna är fortfarande aktiva här, men inte som ägare.
Västerviks kommun äger större delen av området.
Stiftelsen Marsbäcken äger några byggnader på tomträtt, samt arrenderar en del mark av Västerviks kommun.
Stiftelsen hyr ut boende- och möteslokaler till Marsbäcken Föreningsgård & Trädgårdar samt förrådsbyggnader till övriga åretrunthyresgäster.
Marsbäcken utnyttjas för ett flertal aktiviteter: scoutläger, konfirmationsläger, camping, vandrarhemsverksamhet, allmän friluftsverksamhet.
Renoveringen och ombyggnaden av möteslokalerna som just nu pågår, kommer att innebära större möjligheter att nyttja Marsbäcken för mötes- och kursverksamhet.
Det område som mer eller mindre kommer att påverkas av projektet är på totalt cirka 28 000 kvm.
Den delen som vi planerar för blomsteräng och skogsträdgård är idag skogsmark på ca 800 kvm.
Köksträdgården kommer att omfatta 400 kvm.
Prydnadsträdgården, som blir utspridd över hela området, kommer att omfatta cirka 300 kvm.
Marsbäcken är en intressant kulturmiljö med många spår av forna tiders bruk i landskapet, till exempel stengärdsgårdar.
Här finns bland annat en husgrund som vi än så länge inte vet så mycket om.
Vi kommer att värna kulturmiljön och även försöka utvidga kunskapen om den.
Vi kommer också att bevaka att den biologiska mångfalden i området bevaras och utökas. Till exempel kommer vi att skydda vägrenar och kantzoner från för tidig klippning, för att gynna frösättning.
Blomsterängar
Nuläget
En av de torrare platserna inom området ligger mellan en smal grusväg och en gammal stenmur. Området sluttar svagt mot söder och är solbelyst större delen av dagen. I dagsläget täcks marken av aspsly, ris och yngre träd såsom ek och asp. Hela området ser risigt och ogästvänligt ut. Viss gallring som genomförs av kommunen planeras oavsett våra aktiviteter.
Mål
Målet är att anlägga några blomsterängar på området, á ca 100 m2 vardera, samt skapa en eller flera sandbäddar, skapa ”sandblottor”, bygga insektshotell och s.k. mulmor.
Tanken med detta är att underlätta för i första hand vilda pollinatörer genom att erbjuda ”mat och logi”. Blomsterängar minskar konkurrensen mellan vilda pollinatörer och tambin. De gynnar även en biologisk mångfald samt förhöjer det estetiska värdet i ett område
Åtgärder och tidplan
Området för ängarna ska röjas, asparna ringbarkas och marken rensas från stenar och rötter. Det översta jordlagret ska schaktas bort och marken jämnas ut. I närheten av ängarna ska mineralmarken friläggas genom att förna och eventuell matjord forslas bort. Dessa ”sandblottor” bör vara några m2 vardera. Sandbäddarna ska planeras mellan ängarna och stengärdsgården.
Första året ska jorden bearbetas och lämpliga fröer sås. Dessutom ska ett antal plantor sättas i jorden. Vattning sker vid behov och troligtvis behöver ogräs rensas bort vid flera tillfällen. Arbetet fortsätter på liknande sätt under sommar och höst.
I slutet av augusti slåttas ängarna och gräset ligger kvar ungefär en vecka innan det räfsas ihop och används i odlingsbäddarna.
Andra året ska jorden fagas, ev. fler fröer sås in och därefter vattnas. Jorden ska rensas från ogräs fortlöpande och vattnas vid behov. Slåtter sker i slutet av juli eller början av augusti.
Tredje året och fortsättningsvis samma rutiner som ovan.
Arbetsdagar med byggande av insektshotell och mulmor planeras fortlöpande
Köksträdgården
Nuläget
Platsen där vi planerar köksträdgården ligger på den så kallade lilla campingängen ett hundratal meter från Gamlebyviken.
Marken är delvis något sank och består av ganska styv lera.
Området ligger i full sol, men det finns också ett mer skuggigt parti.
Totalt är området stort, flera tusen kvadratmeter, så det finns plats att utvidga odlingarna om så skulle behövas.
Mål
Ett syfte med köksträdgården är att på ett handgripligt sätt visa hur man kan odla enligt hållbara principer och öka allmänhetens förståelse för betydelse av odling.
Vi vill prova olika grödor och tekniker och lära oss tillsammans.
Vi kommer att bjuda in odlingsintresserade att delta i odlandet.
På sikt räknar vi med att odla på ett ca 400 kvm stort område.
Som ett test bygger vi 2023 en stor odlingslåda på 100 kvm som vi delar in i 10 odlingslotter. Om det fungerar bra, och om behov finns bygger vi ytterligare tre likadana låder de följande två åren.
I stället för tryckimpregnerat virke använder vi obehandlat virke som vi behandlar för att öka livslängden. Utsidan bränner vi med gasolbrännare för att skapa en barriär av förkolnat trä. Kolet skyddar träet från att brytas ner. Därutöver målar vi utsidan med ”roslagsmahogny”, en blandning av kokt linolja, trätjära och balsamterpentin.
Insidan oljar vi in med kokt linolja som härdar och bildar en motståndskraftig yta.
Vi täcker marken med dagstidningar och wellpapp.
Botten täcks med grenar och kvistar. Därefter fyller vi på med lövkompost, träflis och jord blandat med en liter biokol per kvm samt basaltstenmjöl.
I gångarna mellan lotterna sår vi grävklöver (subklöver) eller täcker med träflis.
De som önskar får disponera en lott på 10 kvm. Var och en står för skötseln av sin lott inklusive fröer, vattning och rensning.
Ett villkor för att bruka lotterna är att man följer de gemensamma regler som Marsbäckens trädgårdar satt upp. Det gäller till exempel krav på giftfri odling.
På en särskild plats i området anlägger vi en nässelodling. Den skall fungera dels för att locka till sig pollinerare, dels som en bas för att göra nässelvatten som vi kan använda som gödningsmedel.
Vi kommer också att ha en gemensam odling av gröngödsel som honungsört, blodklöver, grävklöver med mera. Dessa grödor kommer vi att slå några gånger under växtsäsongen och använda för täckning och gödsling i våra odlingar.
Vi kommer också att använda klipp från de stora gräsytorna i området som gödningsmedel.
Vi vill undvika att få in pyralider i vår odlingsjord. Därför kommer vi att vara försiktiga med användningen av gödselmedel, inklusive stallgödsel. Ett gödselmedel som vi kommer att prova är lusernpellets.
Tidplan
Vi räknar med att börja odla våren 2023 på 100 kvm. Om allt går bra utökar vi odlingarna med ytterligare 300 kvm år 2024.
Kostnader
- Kostnaden för virket till de 4 odlingsslådorna uppskattar vi till 5 tkr.
- Kostnaden för träjära med mera uppskattar vi till 1 000 kr.
- Vi bygger dem själva med ideella insatser.
- Inköp av gröngödselfrö: 300 kr.
Skogsträdgården
Nuläget
Området som vi tänkt oss är det samma som platsen för blomsterängarna. Det ligger i skogsbrynet mot nordväst, mellan en väg och en stenmur.
Totalt är området ca 600 kvm stort. Vi tänker oss att 300 kvm i mitten reserveras för blomsterängarna, flankerade av skogsträdgård.
Området är vindskyddat från norr och solbelyst under större delen av dagen. Idag är området delvis trädbevuxet, på marken finns en hel del mindre stenar, stubbar och gräsväxter. Området har en svag lutning åt söder. Jorden är av lertyp.
Mål och syfte
Att skapa odlingssystem som härmar naturliga ekosystem, med målet att ge förutsättningar för odlingar som är rika på biologisk mångfald, motståndskraftiga, produktiva och relativt stabila.
En skogsträdgård är ett odlingssystem som försöker efterlikna naturliga ekosystem, som en skog, en lund eller ett skogsbryn.
Skogsträdgården domineras av fleråriga växter och kännetecknas av en struktur i flera olika skikt, både ovan och under jorden.
Tack vare de olika skikten kan växterna utnyttja det infallande solljuset, vattnet och näringsämnena optimalt.
Till skillnad från ett naturligt ekosystem är skogsträdgården fylld av växter som är till direkt nytta för människan, så som nöt- och fruktträd, bärbuskar eller fleråriga grönsaker.
Det finns även vissa växter som är rent funktionella, såsom kvävefixerande växter som förbättrar jorden eller marktäckare som skyddar jorden och håller den fuktig precis som löven i ett skogsbryn.
Åtgärder och tidplan
Området för skogsträdgården och ängarna ska delvis röjas, asparna ringbarkas och marken rensas från stenar och rötter. Det översta jordlagret ska schaktas bort och marken jämnas ut. Marken bereds sedan genom luckring och täckning med kvistar, löv, gödsel och gräsklipp sommartid. Detta arbete görs under våren och sommaren 2023.
Till hösten 2023 planteras några större träd, bärbuskar, örter och marktäckare.
Vi fokuserar på fruktträd, bärbuskar och matnyttiga örter. Ett annat fokus är kvävefixerande växter och växter som är viktiga för våra insekter.
Målet är att få en skiktning med träd, buskar, fältväxter och marktäckning. Området kommer att ha flera lager marktäckning i syfte att bli näringsrikt, gynna mikrolivet och bevara fuktigheten i marken. Hela träd, grenar, stubbar, stenar och tegelpannor kan placeras ut för att gynna mikroliv och insekter.
Kostnader
- Schaktningsarbetet kommer inte att medföra några större kostnader eftersom det genomförs med våra egna, ideella resurser.
- Styckpriset för mindre träd beräknar vi till 2000 kr, buskar 200 kr, mindre plantor 50–100 kr.
- Sammanlagde kostnaden för växtmaterial beräknar vi till 25 000 kr.
- Därtill kommer kostnad för planteringsjord, trädstöd, uppbindningsmaterial med mera. Kostnaden för detta beräknar vi till 10 000 kr.
Prydnadsträdgården
Nuläget
Just nu finns det mycket litet av prydnadsträdgård på Marsbäcken.
Några enstaka blomrabatter framför husen och några blomsterkar med sommarblommor.
Prydnadsträd eller prydnadsbuskar finns inte.
Det finns inte heller mycket odlade eller vilda blommor, förutom vitsippor, blåsippor och annat i skogspartierna.
Mål och syfte
Ett mål med prydnadsträdgården är att skapa en vacker och inbjudande miljö. Ett annat mål är att skapa en miljö som är attraktiv för pollinerande insekter.
Åtgärder
Prydnadsträdgården kommer inte att vara lokaliserad till en bestämd plats., utan utspridd i området.
Ett ställe är slänten nedanför Gula Villan, mot fotbollsplanen.
Ett annat är längs bäcken, mot norr samt en yta mellan vandrarhemsbyggnaderna.
Dessutom kommer vi att anlägga en rabatt längs bilvägen mot vattnet. Här kommer vi även att plantera bärbuskar samt kryddväxter i upphöjda bäddar.
På nämnda platser krävs att vi tar bort grässvålen och fyller på med planteringsjord.
I växtvalet eftersträvar vi arter som uppskattas av olika pollinatörer och som blommar vid olika tider på säsongen, både tidigt och sent.
Tidplan
Innan vi kan börja plantera krävs det en hel del grävarbete. Det räknar vi med att kunna börja med under våren 2023.
Förhoppningsvis kan vi plantera och så en del under våren 2023, men planteringsarbetet kommer huvudsakligen att göras hösten 2023 och våren 2024.
Under sommaren 2023 diskuterar vi och bestämmer vad vi skall plantera och var.
Kostnader
- Vi räknar med att plantera ca 30 prydnadsbuskar till en kostnad av i snitt 300 kr, totalt 9 000 kr.
- Vi planerar också att plantera ca 5 prydnadsträd à 2 000 kr/styck = 10 000 kr.
- Kostnaden för perenna blommor och lökar och fröer uppskattar vi till 20 000 kr.
- Totala kostnaden för växtmaterialet blir ca 39 000 kr.
- Därtill kommer kostnad för planteringsjord, trädstöd, uppbindningsmaterial med mera. Kostnaden för detta beräknar vi till 10 000 kr.
- Sammanlagd kostnad: 49 000 kr.
Invasiva arter
Parkslide
(Reynoutria japonica, tidigare Fallopia japonica)
Parkslide är en invasiv art som finns etablerad i området. Det finns risk för spridning och därför vill vi göra vad vi kan för att begränsa den.
Nuläget
Parksliden finns på tre ställen i området som är markerade på bifogade karta.
Den största växtplatsen omfatta ca 25 kv. Den ligger nära Gamlebyviken, i utkanten av den s.k. campingängen, intill ett område med vass.
En något mindre växtplats, ca 15 kvm, finns intill ”Gula villan”. Där växer parksliden dels i bäckfåran, dels längs norra sidan av bäcken. Här har man hittills kört med gräsklippare längs bäcken, vilket riskerar ytterligare spridning.
Den tredje växtplatsen är på ca 10 kvm och ligger på andra sidan byvägen, sett från ”Gula villan”.
Mål
I Södertälje har kommunens parkförvaltning startat ett försök att bekämpa parksliden. Vi har liknande idéer om hur man skall göra och därför kommer vi att ha ett utbyte av erfarenheter.
Vårt mål är att få bort parksliden, eller att åtminstone stoppa spridningen.
Åtgärder
Vi kommer att tillämpa olika metoder på de skilda växtställena.
Metoden vi kommer att pröva på den största växtplatsen går ut på att strypa växtens näringstillförsel.
På våren, när växten hunnit en bit upp, rycker vi upp skotten och lägger dem i täta säckar för vidare transport till kommunens avfallsanläggning för destruktion.
Därefter täcker vi växtplatsen med en markduk.
Senare på växtsäsongen upprepar vi samma procedur.
På detta sätt räknar vi med att hindra parksliden från att lagra näring i rötterna.
Efter några år hoppas vi att parksliden tappat sin växtkraft och åtminstone inte fortsätter att sprida sig.
Växtplatsen intill bäcken är besvärlig att täcka. Där kommer vi att kontinuerligt plocka skott som kommer upp.
Den tredje växtplatsen kommer vi att täcka med markduk och låta ligga utan vidare åtgärder.
Kostnader
Markduk för att täcka ca 50 kvm uppskattar vi till 3 000 kr.
150 stycken 125 l sopsäckar ca 6 000 kr.
Det kommer att behövas en hel del manuell arbetsinsats. Omfattningen är svår att beräkna, men vi räknar med ca 40 arbetstimmar de första två åren, år tre kanske 20 timmar.
Arbetet kommer att utföras ideellt av föreningens medlemmar.
Dokumentation och utvärdering
Insatsen kommer att dokumenteras i bilder. Vi kommer att notera antalet arbetstimmar per år.
Som mått på insatsen och effekten av den kommer vi att räkna antalet säckar som vi fyller med parkslide.
Vi kommer också att beskriva insatsen och dess resultat i text.
Vattenförsörjning
På området finns en grävd brunn med utspridda tappställen. Ett tappställe är beläget på lilla ängen. Det kommer vi att använda för bevattning av köksträdgården och ängarna.
Vi planerar också att samla regnvatten från taken på vandrarhemsbyggnaderna. Vattnet kommer att samlas upp i IBC-tankar som kan flyttas dit där bevattning behövs.
Vi planerar också att dra slangar från IBC-tankar och brunn för droppbevattning, särskilt till sådant som är nyplanterat.
Kommunalt dricksvatten finns också tillgängligt på området, men kommer inte att brukas för bevattning.
Vi kommer också att studera möjligheterna att anlägga en damm.
För att minska behovet av vattentillförsel kommer vi att tillämpa vattenbesparande odlingstekniker, som till exempel täckodling.
Näringstillförsel
Vi kommer inte att använda konstgödsel i odlingarna, däremot naturgödsel om den är garanterat fri från pyralider.
Den huvudsakliga näringstillförseln kommer att ske via de komposter som vi kommer att bygga upp.
En annan viktig näringskälla blir gröngödselgrödor som vi antingen odlar separat eller samodlar med odlingsgrödorna.
Vi kommer också att använda oss av biokol som lagrar näringsämnen.
När behov finns kommer vi att tillföra kalk och basaltstenmjöl.
Giftfri odling
Vi kommer inte att tillåta användning av gifter och kemiska bekämpningsmedel i våra odlingar.
Allmänhetens utnyttjande av området
Marsbäcken används redan idag av allmänheten för det rörliga friluftslivet. Det är även öppet för camping. Och så skall det vara fortsättningsvis.
Vi vill göra området ännu mera tillgängligt.
I området finns redan en del gångstigar. Vi skall se till att de blir förstärkta och hårdgjorda med kompakterat grus. Längs bäcken, mot norr, anläggs en ny gångstig, som ansluter till de befintliga. Ytterligare en gångstig anläggs så att man kan ta sig ner till badstranden.
Gångstigarna skall erbjuda en lagom lång promenad till fots, med barnvagn, rollator eller i rullstol.
De skall vara inbjudande och kantas av växter med spännande dofter, smaker, vackra miljöer och generöst med bord och bänkar för vila och meditation.
Informationstavlor skall finnas utmed gångstigarna och träd, buskar och växter skall vara försedda med namnskyltar.
På några ställen placerar vi bågar över gångstigen. Vid bågarna planterar vi buskrosor eller liknande.
Planering och kostnader
Planeringen av dessa åtgärder kommer att göras under 2023, men troligtvis genomföras först år 2024.
Vi kommer att samarbeta med olika intressegrupper för att få med deras synpunkter.
Någon kostnadsberäkning har vi inte kunnat göra i detta läge.
Beräknade kostnader för hela projektet
Delvis grovt uppskattade. Justeringar kommer säkerligen att göras.
Förvaltning och regelverk
Marsbäcken föreningsgård och trädgårdar (tidigare Föreningar i Tjust) är huvudansvarig för projektet Marsbäckens trädgårdar.
För planering och det fortlöpande praktiska arbetet ansvarar en särskild trädgårdsgrupp.
Vid större arbetsinsatser bjuder vi in föreningens medlemmar.
Dokumentation
Allt vi gör kommer fortlöpande att dokumenteras i ord och bild. Det kommer att publiceras på vår hemsida www.marsbacken.com och arkiveras digitalt.
Utvärdering
En gång om året, i senare delen av oktober, bjuds alla aktiva in till en gemensam träff.
Då redovisar vi erfarenheterna från de olika områdena, utvärderar utfallet samt tar beslut om inriktning inför kommande säsong.
Resultaten redovisar vi på vår hemsida.
En gång i månaden har alla odlare ett gemensamt möte för att planera och diskutera.
Vid slutet av varje odlingssäsong gör vi en utvärdering av utfallet.
Var och en redovisar sitt skörderesultat och vi jämför med varandra och diskuterar.
Ett mått på resultatet blir också hur många personer som varit aktiva i odlingsarbetet.
En särskild redovisning kommer att göras årligen inom ramen för LONA-projektet.